Малкият бизнес е най-потърпевш, както и новинарските сайтове Близо 25

...
 
Малкият бизнес е най-потърпевш, както и новинарските сайтове Близо 25
Коментари Харесай

Хакери зад всяко четвърто престъпление срещу бизнеса

  Малкият бизнес е най-потърпевш, както и новинарските уеб сайтове
Близо 25 на 100 от икономическите закононарушения против бизнеса са дело на хакери, а една трета в международен мащаб. Почти двойно нарастване по отношение на 2014 година, когато киберзаплахите в страната ни са били едвам 10%.

Увеличен брой на киберпрестъпленията и офанзивите против достъпа до онлайн услуги демонстрираха данни, показани от експерти от един от огромните хостинг снабдител у нас.

Проучванията сочат, че повече от половината киберпрестъпления са ориентирани към дребния бизнес, който не разполага с ресурсите на огромните корпорации за отбрана от профилирани хакерски атаки, а едни от най-засегнатите от този вид закононарушения са уеб страниците за онлайн услуги, дружно с информативни и новинарски уеб сайтове.

Според статистиката 37% от фирмите у нас нямат проект за деяние при хакерска атака, 14% нямат желание да осъществяват отбрани против такива, а 21% не знаят за съществуването на такива практики.

За последните години отделът „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП е отчел като най-разпространени и основни за България киберпрестъпленията в резултат на интернет измамите, познати още като Business E-Mail Compromise, потреблението на „ финансови мулета “ и заразяването с криптовируси.

„ В случаите на офанзиви като Business E-Mail Compromise, доста юридически лица и техните контрагенти стават жертви на съществени финансови измами, чрез фишинг имейли, посредством които хакери доближават до скъпа информaция в служебните пощи на обособени чиновници или цели компании ", изясни комисар Явор Колев - шеф на отдел " Трансгранична проведена престъпност " към ГДБОП. По думите му другият актуален феномен, известен измежду проведените групи, профилирани в региона на киберпрестъпления с финансов темперамент, са финансовите мулета, които се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства. Третият най-разпространен тип хакерски атаки в България е заразяването с криптовируси, които криптират значими данни, за чието отключване се желае откуп във виртуалната криптографска валута биткойн, а връзката с жертвите се реализира посредством скрити сървъри, което прави следенето извънредно мъчно, добави още комисар Колев.

От изнесената информация излиза наяве, че измежду най-разпространените онлайн закани са офанзивите от вида DDoS (Distributed Denial of Service), целящи прекъсването на достъпа до онлайн услуги, потреблението на фишинг имейли и уеб сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

През 2017 година случаите на DDoS офанзиви са се нараснали с 9% в международен мащаб, по отношение на 2016 година, а фирмите, които през миналата година са претърпели повече от една DDoS офанзива са 86%.

Много постоянно DDoS офанзивата се комбинира с друго хакерско деяние, което има за цел приемането на достъп до сензитивна бизнес информация, кредитни данни или бизнес системи. По данни на Neustar за 2017 година най-често този вид офанзиви са ориентирани към IT, Cloud и SaaS услуги (58%), финансови институции (28%), медии и развлекателен бранш (6%), онлайн търговия и онлайн реклама (4%), телекомуникации (2%) и обществен бранш (2%).

От хостинг компанията споделят, че едни от главните способи за отбрана на уебсайтовете и онлайн пространството са отдалеченото запазване на файлове и информация, потреблението на превантивни способи и принадлежности за отбрана каквито могат да бъдат системи за DDoS предварителна защита, системи за отбрана на уеб приложения, вградени антивирусни решения и спам-филтри, както и системи за мониторинг и автоматизирано възобновяване на софтуерите, в това число и най-разпространените системи за ръководство на уеб уеб сайтове.

Световните компании, занимаващи се с киберсигурност и анализаторите на сферата, регистрират наклонност в увеличението на киберпрестъпността с доста високи темпове. Според прогнозите загубите за международната стопанска система от киберпрестъпленията ще се усилят от 3 трилиона $ през 2015 година, на 6 трилиона $ годишно до 2021 година Това включва загуба или щета на данни, кражба на парични средства, нарушена продуктивност, кражба на интелектуална благосъстоятелност, кражба на лична и финансова информация и други
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР